Omvärldsbevakning innebär att inhämta information om omvärlden och analysera denna information i relation till den egna verksamheten. Många företag och organisationer använder sig av omvärldsbevakning för att förbli relevanta i förhållande till sin samtid och kunna fortsätta tjäna pengar. Omvärldsbevakning kan ske på en rad olika sätt och här kommer vi titta närmare på lite olika verktyg som man kan använda sig av för att förenkla omvärldsbevakningen. Om man inte har några bra verktyg blir omvärldsbevakning lätt omständligt och tidskrävande och en ineffektiv omvärldsbevakning gynnar inte företaget eller organisationen. Det gäller att hitta bra metoder för att det ska gå lätt och smidigt.

Verktyg för omvärldsbevakning

Det finns massor av bra verktyg man kan använda sig av för att förenkla och effektivisera sin omvärldsbevakning. Ett sätt är att gå med i så kallade mejling-listor. Det finns massor av mejling-listor inom alla möjliga ämnesområden, där nyheter sprids snabbt. Men det finns också företag man kan anlita som har specialiserat sig på omvärldsbevakning. Dessa företag tillhandahåller digitala verktyg som automatiskt samlar in information från nätet och sociala medier. Verktyget analyserar sedan informationen och skapar automatiskt presentationer som passar företaget. Viking Line moderniserar sin omvärldsbevakning med hjälp av ett verktyg av det här slaget. Men det finns även många andra företag som valt att köpa in liknande lösningar för att förbättra sin omvärldsbevakning.

Fler verktyg för omvärldsbevakning

Ett annat sätt att omvärldsbevaka är att använda sig av RSS-flöden. Med hjälp av dessa kan man prenumerera på nyheter inom olika ämnesområden som man själv väljer. Ytterligare ett sätt är att skapa ett Twitter-konto och sätta upp bevakningar på vissa hashtags. En annan populär tjänst är Google Alerts. Google Alerts fungerar så att man väljer vissa nyckelord som man vill prenumerera på. Varje gång Google indexerar en ny webbsida där ordet förekommer så får man ett mejl till sin inkorg. På det sättet kan man bevaka vad som händer inom ett visst område. Det gäller bara att hitta rätt nyckelord.

 
 
 
 
sportpress