Att surfa på internet är något vi tar för givet i dagens samhälle. Vare sig det rör sig om surfande på mobilen, plattan eller datorn är det något som majoriteten av svenskar på ett eller annat sätt stöter på varje dag. Oavsett vad man gör på internet kommer man behöva skydda sin enhet från diverse virus och mjukvara som kan förstöra din enhet helt. Därför är det viktigt att man har ett ordentligt virusprogram, men även andra program som hjälper mot otäckheter på nätet. Det är heller inte längre bara datorn som kan drabbas, utan även surfning via telefoner kan leda till stora problem för dig om du inte tänker till lite extra och är skyddad.

Computer security concept. Virus in program code

Computer security concept. Virus in program code

Antivirusprogram

Det absolut vanligaste och äldsta sättet att påverka någon annans dator negativt är via datorvirus. Detta är små program som man kan få på sin dator via diverse filer eller hemsidor som i värsta fall kan radera all din information på datorn. Det första viruset kom redan på det tidiga 1970-talet och fanns på ett nät som kom före det internet som vi känner till idag. Här handlade om ett budskap som hoppade mellan datorerna och inte gjorde någon egentlig skada. Viruset fick namnet: The Creep Virus. Idag är virusen betydligt värre och något som du behöver ett ordentligt skydd emot. På Allaannonser kan du enkelt söka och jämför de olika antivirusprogrammen. Några av de vanligaste och mest kända antivirusprogrammen är Norton Security och mcAfee som erbjuder säkerhet på högsta nivån. Skulle du ha ont om pengar att lägga på ett antivirusprogram finns där gratisvarianter som AVG och Panda antivirus, som både ger ett fullgott skydd för den genomsnittlige användaren av internet.

Spyware och andra hot från internet

Ett annat hot på internet som kan komma att kräva ytterligare program att skydda sig mot beroende på vilket antivirusprogram du har är Spyware. Detta är program som smyger sig in på din dator och samlar information om dig och skickar sedan vidare detta. Det kan röra sig om allt från vad du gör på datorn till personliga uppgifter om dig. Det värsta tänkbara scenariot som kan hända om du inte hanterar Spyware när de dyker upp är att någon stjäl din identitet och tömmer dina bankkonton. När det gäller pengar finns det även många som ringer upp dig och låtsas vara support för till exempel Microsoft. De kan på bara några minuter få reda på allt om dig och ta över ditt bankkonto om du ger dig minst uppgiften. Om man vill jobba med att motverka dessa hot finns det gott om utbildningar på universitetsnivå. Chalmers är till exempel kända för sina IT utbildningar.

 
 
 
 
sportpress